GAMELAN MOVEMENTS & VOICE EXPEDITIONS
�Carte Blanche voor Sinta Wullur� | 2003 

In het weekend van 14, 15 en 16 november 2003 zet Stichting Vrouw en Muziek de componiste en ‘Toondichteres des Vaderlands’ Sinta Wullur in de schijnwerpers. Zij heeft carte blanche gekregen om een festival te programmeren, waarin haar eigen composities en de bronnen van haar werk naar voren komen. Sinta Wullur streeft in haar composities naar de integratie tussen oost en west. De kruisbestuiving tussen de Indonesische traditionele muziek (gamelan) en de westerse (moderne) muziek, zowel op het vocale als instrumentele vlak, is kenmerkend voor haar werk. De concerten en workshops vinden plaats in De Rode Hoed en Muziekcentrum De IJsbreker.

programma:
vrijdag 14 november 2003
De Rode Hoed
20.30 uur
The Golden Deer o.l.v. Josep Vicent

zaterdag 15 november 2003
Muziekcentrum De IJsbreker
13.00 uur
demonstratie Vrouwenstemmen in diverse tradities
20.30 uur
Coloured Voices

zondag 16 november 2003
Muziekcentrum De IJsbreker
13.00 uur
workshop 'Traditionele Balinese gamelan' o.l.v. Henrice Vonck
workshop 'Traditionele Javaanse gamelan' o.l.v. Elsje Plantema
16.30 uur
Gamelan in de Kamermuziek

Stichting Vrouw en Muziek
Op 24 mei 2002 verkoos Stichting Vrouw en Muziek tijdens de salon Korte metten met verborgen wetten componiste Sinta Wullur tot Toondichteres des Vaderlands. De compositieopdracht die ter gelegenheid van Wullur’s verkiezing aan haar werd toegekend gaat tijdens het festival Gamelan Movements & Voice Expeditions in première.

vrijdag 14 november 2003
De Rode Hoed | 20.30 uur
The Golden Deer o.l.v. Josep Vicent
Ensemble Multifoon op de chromatische gamelan en basklarinet, Lorre Lynn Trytten - viool, Seija Teeuwen - viool, Michael Klier - altviool en Margreet Landweer - cello, Romain Bischoff en Charles van Tassel - bariton, solisten van het Nederlands Vocaal Laboratorium: Jose Kamminga - alt, Natascha Morsink - mezzosopraan, Remco Nitschelm - tenor, Elisa Roep - sopraan en Barbara Tetenberg - mezzosopraan, het koor Hollands Vocaal Ensemble en Slagwerkgroep Amsterdam

programma:

 • Sinta Wullur concertante opera ‘The Golden Deer’ (libretto: Paul Goodman)
 • Keyla Orozco nieuw werk
 • Barbara Woof nieuw werk
 • Ana Mihajlovic nieuw werk


In The Golden Deer van Sinta Wullur zijn delen uit het Indiase heldenepos De Ramayana weergegeven in een muziekdramatische compositie voor vocale solisten, koor, chromatisch gamelanorkest, slagwerk, strijkkwartet en basklarinet. De tekst van het epos is door de tekstdichter Paul Goodman bewerkt tot een poëtisch Engelstalig libretto. Zowel op Java als op Bali wordt de gamelan van oorsprong gebruikt voor de begeleiding van de Ramayana verhalen in wayang kulit (schimmenspel met poppen) en in het dansdrama. De Javaanse en Balinese gamelanmuziek, waar Wullur zich door laat inspireren, leent zich hier bijzonder goed voor, omdat het verschillende stemmingen en grote thema’s als oorlog, liefde en verdriet kan verklanken. In de The Golden Deer is het gebruik van het bijzondere westers gestemde gamelanorkest, waardoor Wullur de gamelan kan combineren met westerse instrumenten.

zaterdag 15 november 2003
Muziekcentrum De IJsbreker
13.00 uur demonstratie 'Vrouwenstemmen in diverse tradities'

de zangeressen Galina Durmushliyska (Bulgarije), Junko Ueda (Japan), Sandhya Sanjana (India), Sinta Wullur (Indonesië) en Jannie Pranger (Nederland) samen met een divers panel van zangeressen en een stemexpert op het gebied van ‘Estill Voice Training Systems’, Alberto ter Doest

In Vrouwenstemmen in diverse tradities krijgt het publiek een uitgebreide demonstratie van de toepassing van de vrouwelijke zangstem in verschillende zangtradities. Galina Durmushliyska, Junko Ueda, Sandhya Sanjana, Sinta Wullur en Jannie Pranger tonen het verschil in stijl van zang uit de Balkan, Japanse zang, Javaans-Sundanese zang en westerse zangklanken. Hiernaast toont een geselecteerd panel van zangeressen en stemspecialisten van ‘Estill Voice Training’ het publiek hoe uiteenlopende klankkleuren teweeg kunnen worden gebracht. Alberto ter Doest, specialist in ‘Estill Voice Training Systems,’ zal de technieken fysiek analyseren en toelichten.

20.30 uur Coloured Voices

programma:

 • Bulgaarse volksmuziek door Galina Durmushliyska begeleid op accordeon
 • Indiase muziek door Sandhya Sanjana begeleid op tablas
 • Bewerking van Sundanese muziek door Sinta Wullur en Ensemble Multifoon
 • Bayangan voor basblokfluit en tape door Jorge Isaac
 • Première van de compositie van Sinta Wullur voor solo zang door Jannie Pranger
 • Japanse zang en biwa door Junko Ueda
 • Première van een compositie van Sinta Wullur voor solo zang door Jannie Pranger, i.o.v. Stichting Vrouw en Muziek.


Tijdens het concert Coloured Voices laten zangeressen uit verschillende zangtradities (Bulgarije, India, Japan, Nederland en Indonesië) zich horen met hun eigen ensembles en instrumenten. Tevens zal een aantal composities en bewerkingen van Sinta Wullur worden uitgevoerd, waaronder de première van de compositieopdracht die Stichting Vrouw en Muziek aan haar toekende ter gelegenheid van haar uitverkiezing tot Toondichteres des Vaderlands. Deze zal uitgevoerd worden door vocaliste Jannie Pranger.

zondag 16 november 2003
Muziekcentrum De IJsbreker
13.00 uur
workshop 'Traditionele Balinese gamelan' o.l.v. Henrice Vonck
workshop 'Traditionele Javaanse gamelan' o.l.v. Elsje Plantema
Onder leiding van Henrice Vonck (Balinese gamelan) en Elsje Plantema (Javaanse gamelan) krijgt het publiek de gelegenheid kennis te maken met de fascinerende instrumenten en ritmes van de gamelan. Vonck en Plantema gaan met de deelnemers aan de slag om gedurende de twee uur durende workshop een goed klinkend muziekstuk in te studeren. De workshops worden afgesloten met de presentatie van de stukken.

16.30 uur Gamelan in de Kamermuziek
Ensemble Multifoon m.m.v. Young-Hee Kim - sopraan, Jan Insinger - cello

Gamelan in de kamermuziek is een concert met kamermuziekwerken van Sinta Wullur en Jan Rokus van Roosendael, geïnspireerd door de gamelan. Tijdens dit concert worden verschillende gamelanstijlen gespeeld door kleine ensembles. Muzikale elementen uit de Javaanse en Balinese gamelanmuziek komen terug in composities en arrangementen van Wullur en Van Roosendael. Ensemble Multifoon bespeelt in dit concert de traditionele gamelan en westerse instrumenten zoals de piano, klarinet en marimba.

kaartverkoop:
kassa Muziekcentrum De IJsbreker
(ma-vr. 13.00-17.00 uur):
T 020 - 693 90 93,
AUB Ticketshop, Uitlijn: T 0900 - 0191

informatie: www.vrouwenmuziek.nl

toegang:
14,- normaal / 12,- korting The Golden Deer o.l.v. Josep Vicent
12,- normaal / 10,- korting Coloured Voices
8,50 normaal / 6,50 korting Gamelan in de Kamermuziek
5,- demonstratie en workshops
30,- passepartout voor de 3 concerten en de demonstratie op zaterdagmiddag. Niet geldig in combinatie met andere kortingen.

Gamelan movements & voice expeditions: carte blanche voor Sinta Wullur wordt gepresenteerd door Stichting Vrouw en Muziek i.s.m. Muziekcentrum De IJsbreker. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCenW, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Fonds voor de Podiumprogrammering en Marketing, Thuiskopie Fonds en Stichting Raras Budaya.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Stichting Vrouw en Muziek: T 020 694 7317 F 020 694 1273 info@vrouwenmuziek.nl, www.vrouwenmuziek.nl of Muziekcentrum De IJsbreker: T 020 668 18 05.

Informatie:
Erica Baud Management, 020 627 18 06
e-mail: elbaud@xs4all.nl
website Multifoon