gamelanopleiding
 
In 1980 kwam Sinta Wullur op het Sweelinck Conservatorium in aanraking met Javaanse gamelan tijdens een gamelancursus o.l.v. Elsje Plantema, in wiens groep ze een paar jaar meespeelde.

Tegelijkertijd volgde ze lessen in Balinese gamelan door zich aan te sluiten bij de gamelangroep georganiseerd vanuit de musicologie-afdeling van de UVA. Repetities vonden plaats in het Tropen Museum in Amsterdam en later op initiatief van een aantal spelers in het Gemeente Museum te Den Haag o.l.v. Jeffry van der Elst.

Een reis naar Indonesië in 1983 om daar traditionele Indonesische muziek te studeren, had ten doel later in Nederland een eigen gamelangroep in leven te roepen. Na ook oriënterende lessen in Sundanese muziek in Bandung te hebben gevolgd viel de keus tenslotte op de Balinese 'gendèr wayang' muziek.

De periode tussen 1983 en 1994 stond vooral in het teken van de Balinese gamelan. Gaandeweg veranderde het naar de Javaanse gamelan, waar Sinta Wullur participeerde als zangeres.Bij gamelanensemble Widosari zong ze als pesindhen in concerten en projecten tussen 1992 en 2002.


 

 
Audio sample
<BGSOUND SRC="/uploads/audio/zang_javaans.mp3" />