van 5 naar 12 tonen
 De composities van Sinta Wullur stonden sinds haar reis naar Bali in 1983 in het teken van gamelan.Voor de praktiserende musici op de gangbare westerse instrumenten zijn composities nodig waarin de krachtige traditionele gamelanmuziek in doorklinkt. Na composities te hebben gemaakt voor westerse instrumenten waarin elementen en structuren van de gamelan verwerkt zijn, leken instrumenten nodig te zijn die zelf de gamelanklanken kunnen produceren. Bovendien ontstond voor composities voor de traditionele gamelan-instrumenten, steeds meer de behoefte aan een gamelan-instrumentarium met toonsysteem waar het niet beperkt wordt door de vijftonige microtonale stemming wat eigen is aan de gamelan.Uiteindelijk kwam de oplossing in een set chromatische gamelan-instrumenten. Met stichting Multifoon, opgericht door Sinta Wullur en Jan Rokus van Roosendael werd het chromatische gamelanproject geïnitiëerd. Naar analogie van de marimba en vibrafoon heeft Wullur deze twaalftoonsgamelan in 1994 laten maken door de gamelanbouwer pak Suhirdjan in Yogyakarta.De eerste lichting instrumenten kwamen in 1995. Ze werden voor het eerst bespeeld door slagwerkstudenten van het Sweelinck Conservatorium o.l.v. Jim Gordon.


Dankzij de uitvoering van de 'Gamelan symfonie' van Peter Schat door het Concertgebouworkest in 2001,
kon het instrumentarium uitgebreid worden met subsidies van het Prins Bernhard Fonds en het Kersjes van de Groenekan Fonds.

Na op Bali vele ceremonies met sterke traditionele gamelanmuziek te hebben meegemaakt en een voorspeelmiddag bij te hebben gewoond van pianoleerlingen die alleen westerse klassieke muziek vertolkten, werd het haar duidelijk dat de suprematie van westerse muziek in het pianorepertoire in Indonesië niet meer op zijn plaats is. 

In de compositie 'Ten Bulls', uitgevoerd door Slagwerkgroep Den Haag en zangeres Astrid Seriese, werd de aanloop naar de chromatische gamelan genomen. Het stuk was geschreven voor de vijf tonen van de Javaanse gamelaninstrumenten en de twaalf tonen van de marimba en vibrafoon.